Wednesday, December 15, 2021

Οι τρεις Βιοενέργειες και η Υγεία! ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Οι τρεις Βιοενέργειες και η Υγεία! 

Σε αυτό το μικρό άρθρο περιγράφω τους θεμελιώδεις παράγοντες της υγείας και την σημασία τους στην διατήρηση της φυσικής και ψυχολογικής υγείας. 

Ζώντας απομακρυσμένοι από την φύση, έχοντας ξεχάσει την σοφία του παρελθόντος και με μια ιατρική εστιασμένη στην θεραπεία των συμπτωμάτων κυρίως μέσω χημικών φαρμάκων, φτάσαμε να είμαστε μια ασθενής ανθρωπότητα διασωληνωμένη  και εξαρτημένη από την χημεία. 

Φυσικές θεραπείες και πρωτοβάθμια περίθαλψη

Ιδιαίτερα σήμερα στην παραζάλη του κορονοϊού και της φρενίτιδας των εμvολίων οι γνώσεις που παραθέτω παρακάτω για τις τρείς βιοενέργειες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Αυτές οι λίγες γραμμές δίνουν την πεμπτουσία της υγείας και της προληπτικής ή πρωτοβάθμιας ιατρικής.  

Αν οι πολιτείες και τα κράτη θα ήθελαν να βοηθήσουν τους πολίτες-ανθρώπους να έχουν καλή υγεία θα έπρεπε να οργανώσουν μια πρωτοβάθμια υγεία υψηλότατου επιπέδου. Το κύριο μέλημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα ήταν η διατήρηση της υγείας, εκπαιδεύοντας τους πολίτες να ζουν σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία τους και βοηθώντας τους με φυσικά μέσα να διατηρήσουν την ισορροπία των τριών βιοενεργειών που είναι και ο κύριος παράγοντας της υγείας. Και όταν οι βιοενέργειες για κάποιο λόγο ανισορροπήσουν να βρουν τις αιτίες, ώστε να τις αποφύγουν και με συμβουλές σχετικά με την διαβίωση και με κατάλληλα φυσικά μέσα να επαναφέρουν σε ισορροπία τις βιοενέργειες, και έτσι να επανέλθει και η υγεία.

Πρωτοβάθμια δηλαδή υγεία δεν είναι απλά να κάνουμε εξετάσεις για να προλάβουμε κάποια ασθένεια στην αρχή, αλλά να αποφύγουμε την δημιουργία της ασθένειας. 

Οι οικογενειακοί γιατροί θα έπρεπε να είχαν πλήρη γνώση του τρόπου ζωής, τις συνθήκες ζωής και της ιδιοσυγκρασίας των πολιτών που θα είχαν την ευθύνη της υγείας τους (υγειών δηλαδή κατ’ αρχάς πολιτών και όχι ασθενών) και γνώση της φυσικής ιατρικής που μας δίνουν πλουσιοπάροχα η Αγιουρβέδα και άλλες παραδοσιακές ιατρικές. Τότε πραγματικά θα ήταν σε θέση να τους βοηθήσουν επί της ουσίας στην διατήρηση της υγείας τους. Στην υγεία συμπεριλαμβάνεται και ένα δυνατό αμυντικό σύστημα που θα μας προστατεύει από τις ιώσεις γρίπης, κορονοϊών και όχι μόνον. Αυτό επίσης θα είχε ως αποτέλεσμα να μην χρειαζόμαστε τόσες ΜΕΘ και γενικά τόσες πολλές ανάγκες για τριτοβάθμια περίθαλψη.

Δυστυχώς σήμερα την εποχή της νεοβάρβαρης δύσης αυτές οι φυσικές θεραπείες είναι για λίγους και τις πληρώνει κανείς ακριβά. Και αυτό γιατί οι ασυνείδητοι πολιτικοί και κυβερνήσεις τις λοιδορούν και τις κρατούν στο περιθώριο από την μια και από την άλλη γιατροί και πολιτικοί κάνουν συναλλαγές με τις φάρμα.

Είθε το φως και η σοφία του σύμπαντος να φωτίσεις τα σκοτάδια της δύσμοιρης ανθρωπότητας.

Ακολουθεί μια σύνοψη για τις τρείς βιοενέργειες και την σημασία τους στην υγεία. 

Οι τρεις Βιοενέργειες Βάτα-Πίττα-Κάφα (Vata-Pitta-Kapha)

Σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουρβέδα, η συμπαντική ζωτική ενέργεια (Πράνα, -Prana) εκδηλώνεται μέσα μας ως τρεις διαφορετικές βιοενέργειες (Ντόσας, -Doshas στα σανσκριτικά), που ονομάζονται Βάτα, Πίττα και Κάφα (VataPitta και Kapha).

Οι τρεις αυτές βιοενέργειες (Doshas) ρυθμίζουν όλες τις φυσιολογικές και ψυχολογικές διεργασίες και λειτουργίες και είναι οι θεμελιώδεις παράγοντες για την σωματική, νοητική και συναισθηματική μας υγεία.

Όταν είναι ισορροπημένες διατηρούμε καλή υγεία και όταν ανισορροπήσουν προκαλούν ασθένειες. Από τις τρεις η Βάτα είναι η πιο ευμετάβλητη και αυτή που προκαλεί τις περισσότερες ασθένειες με δεύτερη την Πίττα. Η διατήρηση της ισορροπίας των τριών βιοενεργειών πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα, καθώς η ισορροπία τους είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών.

Οι τρεις αυτές βιοενέργειες βρίσκονται στον καθένα μας σε έναν μοναδικό συνδυασμό. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός των τριών βιοενεργειών (Ντόσας, -Doshas) στον καθένα μας καθορίζεται τη στιγμή της σύλληψης και αποτελεί την ιδιοσυγκρασιακή μας φύση (Πράκριτι, -Prakriti). Στους περισσότερους ανθρώπους, συνήθως υπερισχύουν μία ή δύο βιοενέργειες. Κάθε βιοενέργεια μας δίνει μια συγκεκριμένα σωματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά και ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργεί τη μοναδική σωματική και ψυχολογική μας ιδιοσυγκρασία.

Κάθε βιοενέργεια, -Dosha σχηματίζεται από δύο από τα πέντε στοιχεία (διάστημα ή αιθέρας, αέρας, φωτιά, νερό και γη). Η Βάτα (Vata) βιοενέργεια αποτελείται από το διάστημα και τον αέρα και είναι αυτή που κινεί τα πράγματα τόσο στο φυσικό-ενεργειακό επίπεδο όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο. Η Πίττα (Pitta) σχηματίζεται από τη φωτιά και το νερό και είναι αυτό που χωνεύει τα πράγματα (σε φυσικό-ενεργειακό και ψυχολογικό επίπεδο). Η Κάφα (Kapha) βιοενέργεια σχηματίζεται από το νερό και τη γη και είναι αυτή που συγκρατεί τα πράγματα και τα δίνει σταθερότητα (σταθερότητα στο σώμα και τον νου).

Η καλή γνώση των τριών βιοενεργειών, -doshas και της ιδιοσυγκρασίας μας με βάση την ποσοστιαία παρουσία τους σ’ εμάς, έχει μεγάλη σημασία για την προαγωγή και τη διατήρηση της υγείας. Το να ζούμε σύμφωνα με τη ιδιοσυγκρασία μας και να διατηρούμε τις τρεις βιοενέργειες σε ισορροπία μας επιτρέπει να διατηρούμε τη σωματική και ψυχολογική μας υγεία και να απολαμβάνουμε τη ζωή.

Τέλος τα λεπτοφυή αντίστοιχα των βιοενεργειών Βάτα, Πίττα και Κάφα είναι αντίστοιχα το Πράνα, το Τέτζας και το Ότζας (PranaTejas Ojas). Η αύξηση του Πράνα, του Τέτζας και του Ότζας είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη όχι μόνο για την καλή υγεία (σωματική και ψυχολογική), αλλά κυρίως, για την πνευματική μεταμόρφωση.